Två hjul på vägen

Motorcykel

Så tar du MC-körkort

Att köra motorcykel har länge varit något av en folkrörelse i Sverige. Under förra århundradet valde hundratusentals svenskar att skaffa MC-körkort – och det har fortsatt att vara en populär företeelse under början av 2000-talet.

Att skaffa MC-körkort kan verka som ett stort projekt och visst tar det både tid och pengar i anspråk. Samtidigt är resultatet en härlig frihetskänsla. Kortet fungerar också som en garanti för säkrare vägar eftersom du får lära dig det viktigaste inom trafikvett och andra saker som är bra att veta när det kommer till att framföra en motorcykel. Såhär går du tillväga för att ta MC-körkort.

Vägen till ett MC-körkort liknar i många avseenden ett vanligt körkort för personbil. Det betyder att det finns två olika delar av kortet: en teoretisk och en praktisk. Den teoretiska delen består av olika former av kunskap som du som motorcykelförare behöver känna till. Det kan till exempel handla om hur du bör agera i vissa situationer på vägarna när du sitter på en motorcykel. Det handlar också om allmän trafikkunskap, som vad vägskyltar betyder eller hur fort du får köra. För att bevisa att du har lärt dig de relevanta kunskaperna behöver du klara teoriprovet, vilket du även kan hitta på nätet.

Den praktiska delen avslutas med en uppkörning där du får bevisa att du har lärt dig att köra motorcykel. Dessförinnan behöver du givetvis träna och få många timmar på motorcykeln innan du kan ge dig ut i skarpt läge. I början får du sitta bakom en kvalificerad motorcykelförare som lär dig grunderna. Därefter byter ni plats och du får köra motorcykeln med guidning från din lärare. Till slut får du möjlighet att köra motorcykel på egen hand.

När du klarar både teoriprovet samt den praktiska uppkörningen får du MC-kortet i din hand och kan ge dig ut på vägarna.